Günümüzdeki mutfak kavramı ile yaklaşık otuz, kırk yıl önceki mutfak kavramı arasında başta bizler de çağrıştırdıkları anlamlar olmak üzere pek çok fark vardır. Kapitalist sistemin gün geçtikçe etkisini arttırması ile aileler de çekirdekleşti. Hatta çekirdek ailelerde de küçülme meydana geldi. Aile planlaması sayesinde çocuk sayılarında düşüş meydana geldi. İnsanlar büyük şehirler de yalnız başlarına yaşamaya başladı. Kapitalist sistem insanları eve hapsolmaktan kurtardı.
Bu sayede insanlar büyük evler yerine küçük evleri tercih etmeye başladı. Evler küçüldükçe evlerin kalbinin attığı mekan olan mutfaklar da küçüldü.
Mutfakların küçülmesi ev de geçirebileceğimiz dar vakitlerimizde yapacağımız temizlik de bize vakit kazandırır. Alan daraldıkça harcayacağımız vakit de azalır. Evimiz de geçireceğimiz kalite vakitlere yer kalır.
Mutfak da kullanacağımız kullanışlı dolaplar ya da nişler ile yerden tasarruf edebiliriz. Bulaşık makinesi, buzdolabı gibi eşyalar standart boyutlarda olduğu için bu konu da herhangi bir yer tasarrufunda bulunamayız.
Gömme sistemi eskilerden beri süregelmektedir. Mutfaklar da duvara gömme sistemi ile masalar dolapların içine girebilir. Böylece masanız dolabınızın içinde yer alabilir.
Küçük mutfaklar da açık renkler tercih ederek ferah bir görünüm elde edebiliriz. Ayrıca Perdelerinizde de açık renkler tercih edip alan derinliği oluşturabilirsiniz.
Ivır zıvır eşya olarak da andığımız eşyalar için küçük işlevsel aletler satın almayı tercih edebilirsiniz. Örneğin küçük monte edilebilir raflar, nişler, sepetler ve askılar kullanabilirsiniz.
Uzun lafın kısası ülkemizde yaygın olan küçük mutfak sıkıcı,bunaltıcı ve çalışması zor düşüncesi yavaşça yıkılmaya başladı. Mesele mutfağın boyutu değil işlevsel olmasıdır. Mutfağınızın her metrekaresini değerlendirmeyi unutmayınız.
Bir önceki yazımız olan 18 Mutfak Dekorasyonu Fikirleri 2023 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.